2014. február 3., hétfő

Cseri József, "Keresztapa" -nyugalmazott ezredes-


Cseri József

-nyugalmazott ezredes-


Cseri József a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 1961-ben letett
érettségijét követően tanulmányait a Térképészeti Tiszti Iskolában (1964-1966),
a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, Szárazföldi Tagozatának Összfegyvernemi
Szakán (1983-1986), valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
vállalkozásbiztonsági szaktanfolyamán (2004-2005) végezte, mint nyugdíjas katonatiszt.
Szakmai  pályafutását 1966-ban az MN Térképészeti Intézetének topográfus tisztjeként kezdte, ezt követően a 17. Önálló Térképező Zászlóalj Térképhelyesbítő és Kiadó  Csoport parancsnoka (1972-1977); az MN Térképész Szolgálatfőnökség tervező főtisztje majd a Térképész Szolgálat személyügyi vezetője (1988-1991); a Magyar Honvédség Térképész Szolgálatának először megbízott majd kinevezett főnöke (1993-tól); a Magyar Honvédség Térképészeti Hivatalának Főigazgatója 1996-tól nyugdíjazásáig(2002).




A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) 2010 júniusában a főigazgató mellett kapott egy új személyzetist ("Humánpolitikai és Igazgatási Osztályvezetőt") is Cseri Józsefet (nyugalmazott katonai ezredes).


Cseri elvtárs a HM politikai tisztje volt 1989-ben (tulajdonképp ezt a pozíciót a hozzá tartozó stílussal tölti be a FÖMIben is!), a katonai térképészetnél futott be karriert,a gazdasági életbe látszólag sohasem folyt be a nyilvános szintéren.
2002 ben nyugdíjba vonult.
( http://www.omikk.bme.hu:8080/cikkadat/bitstream/123456789/1438/1/2002_7bol5.pdf)

A FÖMI-ben -bár nem ő lett a főigazgató- gyakorlatilag kezébe vette az intézet operatív irányítását. Nyugdíjas és nem nyugdíjas katonatisztekkel illetve azok hozzátartozóival töltetett be minden bástya posztokat, a civil életből (de alattvalója Farkas Imre államtitkár) volt cégéből a Geodézia Zrt-ből főigazgatói posztra beteszi Toronyi Bencét. Főigazgató helyettesnek a nyugdíjas alezredes Zsilvölgyi Csabát.
Kommandósokkal kirúgatja azt a vezetőt, akinek nemzetközi fórumokon neve volt (és növelte az intézet nemzetközi elismerését) , aki nyíltan ott volt minden polgári tüntetésen. Ugyanakkor azt a vezetőt, aki nyíltan Lendvai Ildikó rendszeres kártyapartnere a helyén hagyja.

Minden jóváhagyás csak Cseri elvtárson illetve közvetlen helyettesén Zsilvölgyi nyug. alezredesen keresztül történhet.
Beindul a repiitalozgatás -úgy látszik ez a honvédségnél még ma is (?) megszokott- , bekerül az intézet költségvetésébe !!!(sic!)
4 hónapra kinevezése után helyettesével (Farkas Imre VM államtitkárral) bedobják az 5Milliárdos “országleltár” projectet (A-terv) , ami botrányba fullad. [lényege, hogy a piaci ár ca. HARMINCSZOROSÁÉRT (!) csinálnának meg egy légifotózást]
(lsd. Külön cikk)


Nők napján mindenképp, de tán még a “dicső tanácsköztársaság” évfordulóján is  ünneplőbe vágja magát és a hölgyeknek virágot ad, zsigerből "Kellemes Ünnepeket" írat ki az intézet hirdetőfelületei, egyszóval ahogy azt a nemzeti, keresztény, konzervatív körökben szokás. (vagy mégsem?)



A hetvenes évek bunkó, komcsi kaszárnyhangulatát (óh boldog ifjúság?) árasztja magából az Intézet rövid 1 év leforgása alatt !

A HM volt poltisztje, a nyugdíjas ezredes, miután teletömte az intézetet alattvalóival átmegy a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Korlátolt Felelõsségû Társaság” igazgatói posztjára. ( www.nkp-kft.hu )
A FÖMI vezetése eztután mindíg ott ülésezik, sutymutyol ahol az ezredes elvtárs van. A döntések minden esetben csak az ő tudtával történnek.


Helyettesét, Farkas Imrét a Vidékfejlesztési Minisztériumból (miután ott teljesen kiépítette a saját hálózatát) átteszi az Nemzeti Felesztési Minisztériumba szintén közig. államtitkári pozícióba. (A VM kasszában 1 Milliárd EUR(!) fölötti összeggel lehet játszani -a legnagyobb jackpot!-, az NFM jackpotba 1400 Milliárd HUF(!)ot igér be 2013ra a kormányzat “középfokú végzettséggel rendelkező miniszterasszonya” !  
forrás )


Farkas Imre közben Fazekas miniszternek kiadta az ukászt, hogy Cserinek adjanak egy kitüntetést.

2013 augusztus 20-án meg is kapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjétaz alábbi -sokszor lényegrelátó szavakkal- dícsérte Fazekas miniszter Cseri elvtársat:
" ... Eredményeit nem csupán szakmai képzettségének, hanem kimagasló feladatszervezési és emberi erőforrás-kezelési képességeinek is köszönheti, amely képességeinek kamatoztatása során elvitathatatlan érdemeket szerzett a tudományág jövőbeli megalapozásában Munkája során mindig gondoskodott a rábízott feladatok gyors és szakszerű elvégzéséről, példaértékűen törekedett az állami erőforrások hatékony felhasználására (csináljuk meg 5-6 milliárdért a 160 millióst ! ) . Szakmai munkásságát példaértékűvé teszi az az emberi és vezetői képessége ( VM, NFM hálózati irányításának átvétele ), amellyel évtizedek óta kiválasztja, motiválja és irányítja a vele közösen feladatra vállalkozó munkatársait, együttműködésre indítja tágabb környezetét,megelőzve ezzel korát a projektmenedzsment, illetve a kooperáció alkalmazott tudományában. Cseri József igazgató – nyugalmazott ezredes – tevékenységét élete során mindvégig hivatása iránti alázattal, általános megelégedésre végezte.
Munkájával nagymértékben hozzájárult a magyar térképészet tudományának fejlesztéséhez, valamint az ország – mind külső fenyegetésekkel, mind természeti csapásokkal szembeni –védekezőképességének fenntartásához." Fazekas Sándor



Közben az “A-terv” módosított kidolgozásán agyal Cseri elvtárs csapata, rájönnek, ha titkosítják az egészet, akkor már le lehet nyomni a közellenálláson .
2013 decemberében be is dobják a “módosított A-terv”-et igaz hogy most már nem 5, hanem 6 milliárd HUF-ért !

(lsd. külön cikk)